21 Ağustos 2013 Çarşamba

23 haftalik hamilelik

23 haftalık hamilelik


Bebekte görülen değişiklikler;
  • --Bebeğinizin hareketleri daha gelişkin olup kollarını gerebiliyor,ellerini göbek kordonunda gezdirebiliyor.Hareketleri dışardan görülebilecek şekle gelmiştir.
  • --Ultrasonla gülümsemeleri dahi görünebilecek haldedir.Miyatür oyuncak bebek görünümünde olup,yüzü ve vücudu doğacak görünümüne yaklaşmaktadır.
  • --Sesleri öyle net işitebiliyorki gürültü karşısında irkiliyor.kalp atışları hızlanıyor ve kolları hareket ediyor.
  • --Gözleri gelişmiş olmasına rağmen henüz göz rengi belli değildir.Bebekler anne karnında iken ve doğumda mavi gözlüdürler.Bu melanin adlı pigment hücreleri nedeniyledir.Doğumla birlikte genetik yatkınlığı olan göz rengi dönüşümü başlamaktadır.Anne karnında iken henüz ultraviyole ışınımı ile karşılaşmamaktadır.Gün ışığı(uv ışık) ile karşılaşma sonrası göz rengi ortaya çıkacaktır.
  • --Bebeğiniz solunum egzersizlerine devam etmektedir.Akciğerleri henüz havadan oksijen alabilecek kapasitede değildir.İntercostal kaslar(kaburgalar arası kaslar) bu nefes egzersizleri ile doğumda alacağı ilk hava için güçlenmektedirler.
  • --Bebeğiniz daha şimdiden belli bir ritim ve peryotta uyuma ve uyanıklık dönemlerini yaşamaktadır.
  • --Bebeğinizi bir zırh gibi saran verniks kazeoza bebeğin duyarlı olan cildini amnion maisi içinde kurumaktan ve olası zedelenmelerden korumaktadır.Cilt biraz buruşuktur.Bebeğinizin tombullaşması devam etmektedir.
  • --Pankreas bezi insülin salgılamaya 23.gebelik haftasında başlamaktadır.
  • --Bebeğinizin boyu 23.gebelik haftasında 25-26 cm ağırlığı 450 gram civarındadır.
Annedeki değişiklikler;
  • --Hamileliğe bağlı artan östrojenin saçlar üzerine büyüleyici etkisi vardır.Şöyleki saç tellerinizin ömrü artmakta ve dökülmesi gecikmektedir.Sonuçta saçlarınız çok gür ve güzel görünmektedir.Muhtemelen bu saç gürlüğü ve güzelliğinde akmakta olduğunuz vitaminler ve beslenme şeklinize de bağlıdır.Saç köküne masaj yaparak bunda sizinde katkınız olabilir.***Uyarı olarak eğer yağlı saçlarınız varsa  temizliğiniz sırasında ılık su kullanmanız gerekir.Sıcak su kullanımı yağ bezlerinin uyarıcı etkiye sahiptir ve saçlarınızın daha çabuk yağlanmasında rol alan yağ salgılanması artar.
  • --Bebek büyümeye devam etmekte eş zamanlı rahim büyümesi olmaktadır.Dolayısı ile sizde kilo almaya devam etmektesiniz.Amnion mai yaklaşık 1 litre,bebeğiniz 500 gram,sizde yaklaşık 4,5-6 kilogram daha almış durumdasınız.
  • --Sıvı artışına bağlı yuzünüz şişkin görünebilir.
  • --Rahim büyümesine bağlı göbek deliğinizdeki çukurluk artık kaybolmuş,hatta dışa dönmeye başlamıştır. Daha fazla besin ihtiyacınızın artmasına bağlı aslında iştahınızdada artma olamaktadır.Yine hacimsel yer kaplayan rahim idrar torbasına bası yapıp sık idrar hissine neden olabilmektedir.Residue idrar miktarı çok az bile olsa idrar yapma hissiniz oluşabilir.Fizyolojik olan bu durumda endişelenecek bir şey yoktur.Daha önceki uyarımız gibi idrar yaparken yanma hissi veya ağrılı idrar yapmanız varsa mutlaka enfeksiyon yönünden hekiminizle görüşmeniz gerekir.Sık idrar hissi bile olsa sıvı alımını kısıtlamamak gerklidir.
  • --Bacaklarınızda kramplar olabilir.Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa kullanmaya devam ediniz.
  • --Aşermeleriniz hızlanabilir.
  • --Yerçekimine bağlı uzun süre ayakta kalırsanız bacaklarınızda şişlikler olabilmektedir.
  • ****Uyarı olarak eğer şişlikleriniz fazla olmakta ve sizi rahatsız etmekte ise mutlaka hekiminizle görüşmeniz gereklidir.Özellikle hamileliğin 20 haftasından sonra bulgu veren eklampsi veya pre eklampsi denen gebelik zehirlenmelerinde ani kilo alımı ödem ve idrarla protein atılımı olmaktadır. Hamileler için acil vasfında olan bu durum için mutlaka düzenli gebelik takiplerinizi (kilo-tansiyon ölçümleri-gerekiyorsa idrar ve kan tahlilleri) yaptırmanız gerekmektedir.

23 haftalık hamile ve 23 haftalık anne karnındaki bebek çizimiBulantı bilekliği

1 yorum :

  1. 23 haftalık gebelik ve diğer haftalarda anne ve bebekteki değişimleri kolayca öğrenmek için... http://www.ticktaq.com/23haftahamilelik.php

    YanıtlaSil

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs