21 Ağustos 2013 Çarşamba

9 aylik hamilelik

9 aylık hamilelik dönemi
(9 aylık gebelik)
  • --9 aylık hamilelik(gebelik) dönemi 40 haftalık hamilelik dönemindeki 36-37-39-39-40.gebelik haftalarına tekabul etmektedir. Kaynaklara göre farklılık gösterebilir.Bu ayrılık hicri takvimle miladi takvim(ay takvimi) arasındaki gün farkı ile ilgilidir.Hamileliğinizin 9.gebelik ayında özet olarak yukarıda hafta hafta verdiğim bebek ve annedeki değişimleri sunacak olursak;
Hamileliğin 9.ayında, bebekte görülen  değişiklikler;
  •  Gebelikte 9.ay hem anne hemde bebek için tabiri gerekirse gelişim basamaklarının rötüş ayı sayılır.Son ayda bebeğiniz yaklaşık günlük 30 gram kadar kilo almaktadır.Bu arada beyin gelişimi devam etmektedir.Diğer yandan cilt altı yağ toplanması tamamlanmaktadır ki;bebeğinizin doğum sonrası çevreye adapte olacağı ısı dengesini sağlamaktadır.Bir yandanda cilt altında toplanan yağlar deriye daha güzel bir görünüm vermektedir.Yani bebek derisindeki 2.trimesterde olan kırışıklıklar kaybolmaktadır.Doğuma yakın bebeğin cildinin yüzeyini kaplayan verniks kazeoza ve gebeliğin 14.haftasından itibaren ciltte ortaya çıkan armut tüylenmesine benzer tüylenme(lanugo) tümüyle kaybolmuştur.Bu artık ürünleri bebek amnion sıvısından yutmakta ve doğum sonrası bebeğinizin ilk kakası olan tıbbi adıyla mekonyum oluşumuna neden olmaktadır.Bebeğin bazen stres altında iken mekonyumu anne karnında iken amnion sıvısına bırakması söz konusu olabilmektedir.Bu durumda bebek doğum sırasında bunu solunum yollarına kaçırma ve bebeğinizin akciğerlerinde iltihaplanmaya neden olabilmektedir.NST ve yapılan muayenelerde bebeğin kakasının amnion sıvısında olmasını hekiminiz zaten stres altında olan bebeklerde takip edeceğinden endişe etmeyiniz. Sadece hekiminizin önerdiği kontrollere riayet etmeniz bu tür riskleri en aza indirecektir.
  •  Hamileliğin son ayı olan 9.ay bebek için artık iniş pozisyonunun oluştuğu andır.36.gebelik haftasından sonra ender hamilede bu pozisyon değişebilir ve sıklıkla başaşağı pozisyondadır.
  • Bebek artık büyüdüğünden anne karnındaki hareket alanı iyice daralmıştır ve hareketleri daha az olmaktadır.Ancak artık bebeğin dışardan bir gözlemci bile organlarını bazen görebilir.
  • Plasenta yoluyla bebeğe geçen antikorların geçiş hızı artmıştır.Öyleki anneden gelen ve bebeğin ilk 6 ay bağışıklık sistemine destek vazifesi gören bu antikorlar bebeğinizi enfeksiyonlarda koruyucu rol amaktadır.Diğer yandan göbek kordonu içinden geçen kan akış hızıda artmıştırki buda hem bebek gelişimini sağlar hemde kordon düğümlenmesini engellemektedir.
  • Bebeğinizin 37.gebelik haftasından sonraki olan doğumları(42. gebelik haftasına kadar) normal doğum olarak kabul edilmektedir.
  • Bebeğinizin normal boyu 50 cm civarı kilosu da 2800-3600 gram kadardır.
Hamileliğin 9.ayında, annedeki değişiklikler;
  • 9 aylık hamilelikte artıkık haftada 1 kez hekim kontrolleri gerekmektedir.Hekiminiz bebeğin anne karnındaki duruşunu,fundus yüksekliğini, tansiyonunuzu, ödem olup olmamasını ve idrar kotrollerinizi yaptıracaktır.Rahim ağzındaki açılmanın seviyesine bakacaktır.
  • Gebeliğin 26. haftasından itibaren başlayan ve doğum öncesi kasılma egzersizi sayılan braxton hicks kasılmalarının sıklığı giderek artmaktadır.Doğuma yakın yerini doğum sancıları almakta olup düzenli ve sıklığı-şiddeti giderek artmaktadır.Doğum başlangıç belirtilerinden olan su gelmesi,mukus tıkaç atılması bu dönemde olmaktadır.
  • Hamileliğin 9. ayında bebek doğum kanalına ineceğinden solunum sıkıntınız izafi olarak azalmakta ancak bu seferde mesaneye(idrar torbasına) bası olacağından sık idrar hissiniz ve dolayısıyla gece idrara kalkmanız olabilir.Yürümeniz zorlaşabilir.
  • Hamileliğin 9 ayında kasıklarda ağrı,kabızlık,mide yanmaları,dişeti kanamaları,uykusuzluk şikayetleriniz olabilmektedir.
  • Bazı hamilelerde enerjik bir durum söz konusu olabilmekte ve hertarafı derleyip toplama arzusu olabilmektedir.
9 Aylık hamile karnı 9 Aylık hamile kadın resmi

Emzirme tişörtüBebek anı defteri Hamile atleti(bebefox) emzirme yastığı Emzirme örtüsü Hamile emzirme sütyeni Kraft smart elektrikli ve pilli süt pompası Doğum korsesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs