21 Ağustos 2013 Çarşamba

36 haftalik hamilelik

36 haftalık hamilelik
(36 haftalık gebelik)
  • 36 haftalık hamilelik,ay olarak 9 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 9.ayının birinci haftası olan 36 haftalık gebelik aynı zamanda 3.tremesterin dokuzuncu haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin dokuzuncu haftasına denk gelmektedir.
36 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
  • --Doğumdan sonraki vücut ısısını korumasında rol alan cilt altı yağ toplaması devam etmektedir.Yağ birikmesine bağlı olarak bebek bileklerinde ve ensesinde ciltte kırışıklıklar çıkmaya başlamıştır.
  • --Bebeğinizin parmaklarında oluşan tırnaklar henüz yumuşacıktır.
  • --Bebeğinizin yüz hatları iyice belirginleşmiş ve kafatası şekli tam bir görsellik sağlamıştır.Yinede kafatası kemilkleri sutur dediğimiz birleşme alanları sayesinde gevşektir.
  • --Bebeğinizin böbrekleri işlevini yerine getirmekte ve karaciğeri bazı atık ürünleri artık işleyebilmektedir.
  • --Hamileliğin son haftalarında beyin büyüme hızı oldukça artmıştır.Bu nedenlede bebeğinizin alnında genişleme belirginleşir.
  • --Bebek içinde bulunduğu gebelik kesesinde artık hareketleri açısından yer darlığı yaşamaktadır.Bu nedenle hareketleri oldukça kısıtlanmıştır.Ancak uyaranlarla attığı tekmeler tabiki şimdi daha güçlüdür.
  • --Bebek doğum pozisyonu olan başaşağı pozisyona artık geçmiştir.Bu haftadan sonra çok ender hamilede bebek iniş pozisyonunda değişiklik olmaktadır.Hatta bazı hamilelerde doğum kanalına bebek angaje olmaya başlayabilmektedir.
  • --36.GEBELİK HAFTASINDAN SONRA BEBEĞİNİZ GÜNDE YAKLAŞIK 30 GRAM KADAR KİLO ALMAKTADIR.DİĞER BİR İFADE İLE HAFTADA ÇEYREK KİLO ALMAKTADIR.
  • --36 haftalık doğum gerçekleşse bile bebeğiniz yoğun bakım gerektiren ortamlarda rahatlıkla yaşatılabilecektir.
  • --36 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 2700 gram (2,7 kilogram),boyu 48 cm kadardır.
36 haftalık hamilelikte annede görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
  • --Doktorunuza artık haftada bir görünmeniz gerektiği haftalardasınız.Şöyleki gebeliğin 36.haftasında bebek doğum kanalına girmeye başlamış ve mukus tıkacınızın atılmaya başlayabileceği gebelik haftasındasınız.
  • --Daha önce olmadıysa şimdilerde siyatik sinire olan basıya bağlı bel kalça ve bacak ağrılarınız başlayacaktır.Gebeliğe bağlı bu tür ağrılarda mucizevi tedavi eşinizin masajları olabilmektedir.Bizde fazla olmasa da avrupa ve ABD de bu dönemde profesyonel masörlerden masaj alan bayanlar daha sıktır.Profesyonel masajda terapistler masaj yastıkları kullanabilmektedir veya göbeğinizi yerleştirebileceğiniz deliği olan masaj masası kullanacaktır.Terapist te olsa alt karın bölgenize yapacağı masajlarda dikkatli olması ve fazlaca bası uygulamaması gerekmektedir.Bu dönemdeki masajlarda dikkat etmeniz gereken bir konuda rahim kasılmalarını başlatabilecek akupressör noktalarına masaj yapılmasından kaçınılması gerekmektedir.
  • Vücutta rahim kasılmalarını tetikleyebilecek dolayısıyle doğumu başlatan bu noktalar nelerdir diye bir bakacak olursak;
  1. Başparmak ile işaret parmağı arasındaki nokta
  2. Baldırın,ayak bileğinin üzerinde kalan iç kısmı
  3. Omuzun eklemle boyun arasında kalan üst kısmı
  4. Topuğun hemen üzerine denk gelen,ayağın arka kısmı
  • --Bebeğiniz doğum kanalına inmişse fizyolojik olarak nefessiz kalma hissinizde bir azalma olacaktır.
  • --Diğer yandan aynı nedenle mideye olan basıda bir miktar azalma olacağınadan mide ekşime ve yanma hissinizde bir azalma olacaktır.
  • --Doğum kanalına giren bebek basısına bağlı hamileliğin ilk 3 aylık döneminde olduğu gibi yine sık idrar şikayetlerinizin olduğu döneme girmektesiniz.Daha önceki önerileri yine önerebiliriz.Bunlar yatmadan önce sıvı alımını kısmak ama gün içi sıvı alımını arttırmak.Dolayısı ile total sıvı alımınızı kısmamış olmaktasınız.
  • --Doğum kanalına iniş başlamışsa diğer bir şikayet yürümenizde güçlük olasıdır.Her halukarde hamilelik ilerledikçe sizin ağırlık merkezinizde değişiklik olacaktır.Çünki başka hiçbir dönemde hamilelikteki kilo alım hızınıza ulaşamıyacaksınız.Hergün bir miktar daha kilo alımınıza bağlı duruş pozisyonunuz için dik duruş önerilmektedir.Denge problemleri ve ağrılarınıza da bu dik duruş fayda verecektir.
  • --Gebeliğin son ayında olduğunuz için artık doğum yeri planlamanızı yapmanızı,doğum çantanızda nelerin ihtiyaç olacağını hazırlamanız gerektiği dönemdesiniz.Gebeliğin 36.haftasında çalışıyorsanız doğum öncesi izne çıkmış olmanız gerektiği dönemdir.Şimdi artık lohusa sütyeninizi alabilirsiniz.Doğru ölçüde sütyen aldığınızdan emin olmak için alışverişi 36.gebelik haftasından önce yapmamanız gerekir.
  • --36 Haftalık doğan bebeklerin akciğer hariç hemen tüm organları fonksiyon gördüğünden yaşama şansı artık dahada yüksektir.Yinede tıbbi gerçek olarak kabul edilen erken doğum sınıfına girmektedirler.(Erken doğum 24.gebelik haftası ile 37.gebelik haftası arasındaki doğumlara denmektedir.)
  • --Gebeliğin 36.haftasından sonra uyku düzeninizde bozulmalar yaşayabilirsiniz.Kendinize yeterince zaman ayırmanız salık verilmektedir.Boş vakitlerinizin tadını çıkarıp dinlenmeniz,dergi,kitap okuma,film izleme gibi etkinlikler yapabilirsiniz.Doğum öncesi "BEN" kavramınız doğum sonrası "BİZ" kavramına dönecektir. Mutlu an aslında çok yakın olup yersiz endişelere kapılmamanız gerekir.Hatta gebelikte 36 haftada bazı hamilelerde herhalde dişi kuş içgüdüsüyle kendilerini öyle enerjik hissedebilirler ki tüm evi derleyip toparlamaya çalışırlar.Aman haa aşırıya kaçmayın.Ayak bileklerinizdeki şişliklere veya varislere karşı her fırsatta bacaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenin.Hareketleriniz daha yavaş dengeli ve ölçülü olmalıdır.
36 haftalık hamile(gebe) görüntüsüBebek hareket sensörü Doğum sonrası toparlayıcı korse Philips avent elektrikli ve pilli süt pompası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs