21 Ağustos 2013 Çarşamba

26 haftalik hamilelik

26 haftalık hamilelik

       26 haftalık hamilelik,ay olarak 6 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 6.ayının dördüncü haftası olan 26(yirmialtı) haftalık gebelik aynı zamanda 2.tremesterin onüçüncü haftasıdır.Yani ikinci üç aylık hamilelik döneminin onüçüncü haftasına denk gelmektedir.


Bebekte görülen değişiklikler;
  • --Bebeğiniz artık daha hızlı büyüyor ve beyin olgunlaşması hızlanmıştır.Esnemek,gerinmek,uzanmak bebeğin rutin hareketleri olarak görülmektedir.
  • --Bebeğinizin en aktif hareketleri 24.gebelik haftasından 28.gebelik haftasına kadarki dönemde olduğundan daha güçlü ve daha hızlı hareketler olmaktadır.
  • --Düzenli aralarla uyuma ve uyanıklık dönemleri,solunum egzersizleri,koordine kas hareketleri devam etmektedir.
  • --İşitme duyusu iyice gelişmiştir.sizi artık duyabilmektedir.İşitmenin kemik iletimini sağlyan iç kulaktaki kemikciklerde kemikleşme başlamış ve devam etmektedir.Stapez, örs ,çekik adı verilen kemikler aracılığı ile bu sağlanmaktadır.
  • --Gözler artık iyice olgunlaşmış olup,ışığa ve tepki verebilecek haldedir.Neredeyse tam anlamıyla gelişmiş ve açılmaya hazır olan gözleri şu an için melanin pigmentinden dolayı mavi renklidir.Genetik yapıya bağlı olarak asıl göz rengi oluşumu tabiki doğumdan bir süre sonra ortaya çıkacaktır.Işıkla teması sonrası genetik kod ne diyorsa o yönde yeni göz rengi ortaya çıkışı sonraya kalmaktadır.
  • --2.trimesterin bu son haftasıdır.Bundan sonra 3.trimester(son 3 aylık dönem) başlayacaktır. 
  • --Bebeğinizin boyu 26.gebelik haftasında 34-36  cm ağırlığı900 gram kadardır. gram civarındadır.
Annedeki değişiklikler;
  • --Hamileliğinizin yaklaşık 2/3 lük dilimini tamamladığınız bu haftada sırt ağrılarınız,bel ağrılarınız,kasıklarda basınç hissi,artık sık karşılaşılan durum olmuştur.Şiliklerinizde artma devam etmektedir.
  • --Çok kadında saçlarında gürleşme olmuştur.
  • --Rahiminizin doğuma hazırlık olarak tabir edebileceğimiz braxton hill kontraksiyonları(kasılma) ismi verile 1-2 dakikalığına gerilmelerin olduğunu hissedebilirsiniz.Yalancı doğum sancısının bir işareti olup normal bir durumdur.Ve vücudun doğuma hazırlanmasına yardım eden kasılmalardır.Sıklığını takip etmeniz gerekir.Düzenli ve ağrılı bir hal almaya başlarsa mutlaka hekiminizle görüşmeniz gerekir. Normalde anne adaylarını erken doğum kadar korkutan durum çok azdır.37.gebelik haftasından önce başlayan doğumlara erken doğum denmektedir.Erken doğum riski olan bayanlarda bu durum dahada önem arzetmektedir.Sigara içimi,diyabet,yüksek tansiyon,çoğul gebelikler,hamilelikte yaşanan rahim enfeksiyonları,35 yaş üstü gebelikler,çok zayıf olma veya çok şişman olma erken doğum açısından risklerdir.
  • --Gebeliğin ilerlemesi ile vücut denge merkezide öne doğru katyacağından hareketleriniz daha yavaş olmalı ve ayakkabı giyerken oturup kalkarken desteksiz hareket etmemeniz gereklidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs