21 Ağustos 2013 Çarşamba

38 haftalik hamilelik

38 haftalık hamilelik
(38 haftalık gebelik)
  • 38 haftalık hamilelik,ay olarak 9 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 9.ayının üçüncü haftası olan 38 haftalık gebelik aynı zamanda 3.tremesterin onbirinci haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin onbirinci haftasına denk gelmektedir.

38 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
  • --Bebeğiniz artık doğuma hazırdır.Ancak ne zaman doğacağına kendi karar verecek.
  • --38 Haftalık doğan bebeklerde tüm organel fonksiyonlar artık tamamlanıştır.Yani miyadında doğum anlamındadır.Bebeğinizin akciğeri ve ses telleri artık doğumdan sonraki ilk ağlamaya hazır durumdadır.
  • --14.gebelik haftasından itibaren ortaya çıkan lanugo denen zayıf ayva tüyü görünümündeki kıllanma 33.gebelik haftasında tümüyle dökülmüş ve geriye kalıcı tüylenmesi olan yumuşacık teni kalmıştır. Diğer yandan gebeliğin 18.haftasından itibaren bebeğinizi içinde bulunduğu amnion sıvısı içeriğinden koruyacak verniks kazeoza denen macunumsu görünümdeki yapı da muhtemelen çoğu atılmış haldedir.
  • --Mekonyum nedir:Amnon sıvısı içine atılan vernix kazeoza ve lanugoların bebeğin yutması ile barsaklarında depolanmaktadır ve doğumla birlikte barsak fonksiyonları ile ilk dışkısını(kakasını) yaptığında siyahımsı bir görüntüdedir ki buna MEKONYUM denmektedir.% 30 hamilelikte ise bebeğin strese maruziyeti varlığında oluşturulan bu mekonyum anne karnında iken barsak yoluyla dışarı atılabilmektedir. Bu durumda bebek mekonyumu doğumda  tekrar içine alabilmektedir ki bebeklerde doğduktan hemen sonraları akciğerlerde iltihaplanma dediğimiz pnömoni(zatürre) ye sebep olabilmektedir.Halk arasında bebek kendi dışkısını akciğerlerine kaçırmış olarak bilinen bu durum hekim kontrolleri sırasında zaten tesbit edilecektir.
  • --38 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 3400 gram (3 kilogram),boyu 51 cm kadardır.
38 haftalık hamilelikte annede görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
  • --Doğum eyleminin ilk belirtisi sayılabilecek mukus tıkaç(jelatinimsi bir topak şeklinde) atılabilir. Halk arasında hamilelikte nisan gelmesi veya gebelik nişan kanaması olarak bilinen bu yapı aslında gebelik boyunca rahim agzındaki salgıların birikmesi ve rahim ağzını tıkamasından başka bir şey değildir.Bebeği enfeksiyonlardan ve aşağıdan gelecek zararlara karşı korumaktadır.36.gebelik haftasından önce gelmesi erken doğum açısından mutlaka hekim kontrolü gerekmektedir.Hamileliğin 36.haftasından sonra gelmesi pek problem sayılmasada doğumun habercisi fonksiyonu olduğundan hekim kontrolü önerilmektedir.Yinede gebelikte nişan gelmesi sonrası doğumun ne zaman olacağını kestirmek kolay değildir.Bazen nisan gelmesinden saatler sonra bazende 3-5 gün sonra doğum eylemi başlayabilmektedir.
  • --SON DERECE YORGUNSUNUZ.geceleri yeterince uyuyamayacağınızdan dolayı,gündüzleri de boş kaldığınızda uyumaya öalışmanız önerilmektedir.Öyleya doğum anına yorgun değil güçlü dinlenebilmiş halde girmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
  • --Çevresi yaklaşık 100 cm yi bulan karnınız son iki haftadır,her adım ve tekme ile yaşamınızın dikkat merkezindedir.
  • --Normal doğumların % 75 kadarı 38.belik haftası ile 42.gebelik haftası arasında doğmaktadır.Bu nedenle doğum sancılarınız her an başlayabilmektedir.Braxton hicks denen sahte doğum sancılarınızın yerini artık gerçek doğum sancıları alabilmektedir.
38 haftalık hamilelikte ultrason görüntüsü

Emzirme tişörtüBebek anı defteri Hamile atleti(bebefox) emzirme yastığı Emzirme örtüsü Hamile emzirme sütyeni Kraft smart elektrikli ve pilli süt pompası Doğum korsesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs