21 Ağustos 2013 Çarşamba

28 haftalik hamilelik

28 Haftalık hamilelik
  • 28 haftalık hamilelik,ay olarak 7 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 7.ayının ikinci haftası olan 28 haftalık gebelik aynı zamanda 3.tremesterin ikinci haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin ikinci haftasına denk gelmektedir.
Bebekte görülen değişiklikler;
  • --Bebeğiniz artık uyuduğu dönemlerde gözünü kapamaktadır.Uyandığında ise gözünü açabilmektedir.Hatta gözüne ışık gelirse elleri ile gözlerini kapatmaya bile çalışabilir.Düzenli uyku siklusları vardır.
  • --Beyin gyrusları(kıvrımları artmaktadır.
  • --3.Tremesterde bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı ve dolayısı ile sizinde ihtiyacınız artmaktadır.Her zamnaki gibi annede kalsiyum az olsa bile bebeğiniz bunu kullanacağı için bebekte kalsium eksikliği beklenmez.
  • --Yoğun bakım şartları olan yerlerde 28 haftalık doğan bebeklerde yaşama şansı % 90 lara ulaşmaktadır.
  • --Bebeğinizin boyu 27.gebelik haftasında 38-39  cm ağırlığı 1000 gram kadardır.
Lansinoh süt sağım pompası Emzirme örtüsü
Annede olan değişiklikler;
  • --Rahim kasılmaları sonucunda meydana gelen "ilk doğum sancısı egzersizleri" daha şimdiden belirebilir.Endişe edecek bir şey değildir.Rahminiz güçlenmeye ve doğuma hazırlanmaya başlamasının işareti sayılırlar.Şiddetli ve/veya düzenli sancılarda olduğu gibi,alt karında ağrı belirdiği zaman da, kendinizi yatıştırmak ve kaygılarınızı gidermek ve emin olmak için doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
  • --Kilo aldığınız ve karnınız iyice öne çıktığı için,beden hareketleriniz iyice ağırlaşmıştır. İdeal şartlarda sizin ağırlığınızda bu haftaya kadar 8-11 kg artış olmuştur.
  • --Hormonal dalgalanmalara bağlı olarak ta ruh halinizde inişli çıkışlı dalgalanmalar olabilir.Kendinize karşı anlayışlı olun.Bu durumunuzu kağıda dökmek sizi biraz olsun rahatlatabilir.
  • --Doğum süreci zorluklarına kegel ile hazırlanarak doğum sonrası idrar kaçırma riskinizi azaltabilirsiniz.Kegel egzersizi pelvik(leğen kemiği bölgesi) taban kaslarını güçlendirmek üzere geliştirilmiştir.Bunun için idrar akışını durdurmak için kullandığınız kasları sıkın.1o saniye böyle durduktan sonra kaslarınızı gevşetin.1o saniye dinlenip yine aynısını yapın.Süre sıkıntısı yaşıyorsanız 5 sn ile denemelerinize devam edip sonra arttırırsınız.Kasıp gevşetme işlemini 1 seferde 10 defa ,günde ideal olarak 3 defa tekrarlama önerilmektedir.Kegel egzersizlerini angarya olmaktan çıkarabilmek için gün içinde herhangi bir işinizi yaparken yapmayı deneyebilirsiniz.Doğum tarihi yaklaştıkça günlük rutininize daha çok kegel egzersizi eklemeye çalışın.
  • --Gebeliğin 28.haftasının bitiminden itibaren bebek kalp atımları ile bebek hareketleri arasındaki ilişkiye bağlı gösterge niteliği taşıyan NST(Non stres testi) yapılabilir.Tabiki hekiminiz eğer gerekli görüyorsa zaten bunu isteyecektir.NST adındanda anlaşılacağı gibi bebeğin strese maruz kalıp kalmadığı anlaşılır.Bebekte stres plesantadan gelen oksijen miktarı ile ilgili olup,plesanta hakkında bilgi bu yolla alınmış olur.Anne karnına bir kemer takılarak iki adet alıcı ile bebek kalp atım hızı(fetal heart rate) ve rahim kasılmaları takip edilerek karar verilir.Bebekte beklenen gelişimin normalden az olması,annede tansiyon yüksekliği,şeker hastalığının olması veya doğum süresi geldiği halde doğumun gerçekleşmemesi gibi olaylarda hekiminiz NST yapılmasını isteyebilir.
  • Rahim yer kaplamasına bağlı şikayetleriniz dahada artabilmektedir.

Anne karnında 28 haftalık bebek şematik görüntüsübebek arabaları modelleri  28 haftalık gebelik ultrason görüntüleri 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs