16 Şubat 2013 Cumartesi

Menapoz

  Adet kanamalarının tamamen durmasına menopoz denir.Daha doğru açıklamada yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması yada herhangi bir nedenle yumurtalıkların fonksiyonunu kaybetmesi durumudur.Ortalama menopoz yaşı 50 yaş civarıdır.Adet başlangıç yaşı,gebelik adedi,doğum kontrol hapları kullanılması fark yaratmaz.Sigara içenlerde ortaslama 2 yıl daha erken menopoz başlamaktadır.
  Artık insan ömrü bir dereceye kadar uzadığından bir kadının hiç olmazsa hayatının 3 te biri kadarı menopoz da geçecek demektir.Bu nedenle kadınların bu devreye bir çöküntü hali olarak bakması çok sakıncalıdır.
  Menopoz  başlamadan önce östrojen ve progesteronun overdeki(yumurtalıklar) yapımı yavaşlar.Menopoz döneminde overlerde çok azda olsa östrojen yapımı vardır ama artık estron denen yapıdadır.Şişman kadınlarda özellikle östrojen yapımını bir dereceye kadar böbrek üstü bezi de üstlendiğinden menopoza bağlı sıcak basmaları şikayeti daha azdır.Kadının yağ dokusundan böbrek üstü bezlerden salgılanan hormonlar dolayısı ile olmaktadır.
  Menopoz belirtileri
  Kısa sürede ve uzun sürede görülen bulguları vardır.
  Erken dönemde olan bulgular arasında sıcak basmaları gelir.%80 kadında sıcak basması olur ve çoğunda 1 yıldan fazla sürer.Hasta bunu bir alevin göğsünden başlayıp yüzüne doğru yayılması şeklinde tarif eder.Genellikle 3-4 dk sürer.Sıcak basması östrojenin ani olarak azalması ve bununda hipotalamustaki(ön beyin bölgesi) vücut ısısını düzenleyen merkezlere etkisi ile olur.Hastalara östrojen verilmesi ile sıcak basmaları durur.Östrojenin verilmesinin sakıncalı olduğu durumlarda progesteron verilmeside %70 vakada bulguları azaltır.
  Sıcak basmaları yanında kadında sinirlilik,depresyon,çarpıntı,yorgunluk ve uyku bozuklukları da görülebilir.östrojen azlığı mesane(idrar torbası) ve üretra da(idrar yolu) dahil vajende ve rahimde atrofi(küçülme) başlar ve dolayısıyle de idrar sıklığı,vajende yanma hisi ve rahim sarkması ortaya çıkabilir.
  Osteoporozis(kemik erimesi):
   Kemiklerde kemik dokusu azalması durumudur.En fazlada göğüs kemikleri,ön kol kemikleri(radius) ve üst bacak kemiği(femur) etkilenir.Aslında kadınlarda kemik dokuda azalma 35 yaş civarında başlar,fakat menopoz sonrası bu daha da hızlanır.
  Osteoporoz bulgu vermeyebilir bile .Bazen kemik kırıklığı olduğunda anlaşılır.80 yaşını bulan kadınlarda femur başında kırılma oranı çok yüksektir.(%25).Buda hastalığın ne derece ciddi olduğunu gösterir.Zira kırıklara bağlı hareketsizlik ve sonuçta da akciğer hastalıkları ve deri hastalıkları ortaya çıkarak daha ölümcül durumlara neden olur.
  Risk faktörleri;kadınlarda,beyaz ırkta ve zayıf kadınlarda daha sık olur.
  Erken menopoza giren kadınlar için;ailede osteoporozis hikayesi olanlar,sigara içimi,alkol alımı,az kalsiyum ve d vitamini alımı,kafein, ve hareketsizlik önde gelen riskleri oluşturur.
 Ateroskleroz(Damar sertliği)
 Menopoz öncesi kalp damar hastalıkları oranı erkeklerden daha az olan kadınlar için,menopozda ve sonrası bu oran değişir ve kadınlarda daha sık bulgu halini alır.Yaklaşık 65 yaş civarı erkeklerle oran aynı olur.Çalışmalar sonucu östrojen alan bayanlarda bu süreç daha geç oluştuğu gözlenmiştir.
Menopoz tedavisi
  Menopoz tedavisine başlamadan önce, hormon preparatları verileceğinden dolayı, özellikle ailede meme kanseri olup olmadığı,önceki dönemde geçirdiği rahimle ilgili hastalıklar,adet düzensizliği hikayesi ve ultrason muayenesi gereklidir.Hekiminize danışmadan kulaktan duyma ilaç kullanımı çok sakıncalı sonuçlar doğurabilir.
menopoz-belirtileri  Östrojen ve progesteron preparatları verilmektedir.Kesinlikle muayene sonrası hekim kararı olmalıdır.

menopoza-girmis-kadin




1 yorum :

  1. Menapozla ilgili yayınınızdan fazlasıyla bilgilendim.TŞKKR EDERİM.

    YanıtlaSil

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs