14 Şubat 2013 Perşembe

Gebelik ve kalp

  Gebelik ve kalp 
Gebelik kalp ve dolaşım üzerinde fazladan bir yük oluşturur. Kalp debisi ve kan hacmi artışı 6. haftada başlar ve 30. haftaya kadar sürer. Normal düzeyin %30-50 si kadar bir artış olabilir. Son 8 haftada inferior vena kava(kalbe kanı getiren alt toplar damar) yatar durumdayken uterus(rahim) tarafından baskıya uğrar. Sonuç olarak hasta yatar durumdayken kalp debisi düşebilir. Kardiyovasküler sistemi etkileyen diğer faktörler artmış metabolik hız, 02 kullanmında artış, uterusta arteriyovenöz şant(kirli ve temiz kan damarları yumağı) ve kan hacminde artışa bağlı venöz(toplar damar) basınçta yükselmedir.
Normal gebelikte kardiyovasküler(kalp ve damarlar) semptomlar ve bulgular
Normal gebelikte dispne(zor nefes alma), ortopne(yatarak nefes alamama) ve senkop(bayılma) nadir değildir. Gebelikte dolaşım değişiklikleri tipik bulgular oluşturur:
• Eller sıcaktır ve nabız geniştir.
• Taşikardi(çarpıntı) vardır ve venöz basınç hafif artmıştır
• Apeks vurusu(anne Kalp atışı) kuvvetlidir ve dışa doğru yer deriştirebilir, bunun nedeni kısmen kardiyomegali(kalp büyümesi) ve kısmen yüksek diyafragmadır.
• Yüksek kan akımı hemen daima yumuşak pulmoner midsistoiik üfürüm(akciğerden steteskopla duyulan ses) ve 3 .kalp sesi oluşturur. Bunlar genellikle de yanlış kalp hastalığı tanısı koydurur.
• EKG genellikle bir aks değişikliği ve minör ST ve T dalga degişiklikleri meydana getirir.
Hamilelikte kalp hastalığı
Gebelikte dolaşımdaki artmış yük varolan kalp hastalığın” ilk kez ortaya çıkmasını sağlayabilir.12. haftada semptomlar başlar ve 24. haftadan itibaren ciddiyet artar. Doğumdan sonra özellikle tehlikeli bir dönem ortaya çikar çünkü bu dönemde uterustan gelen kanın ani reabsorbsorbsiyonu(emilmesi) ile pulmoner ödem(akciğerde su toplanması) gelişebilir.

    Desmond G.Julia
        J.Ccampbell Cowan
    James M.McLlenachan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs