20 Şubat 2013 Çarşamba

Hamilelik belirtileri ve şikayetleri nelerdir?


   Hamilelik sabah bulantısı ve kusma özellikle gebeliğin ilk tremesterinde görülen ve sık rastlanan bulgulardandır.Bulantı ve kusmanın tam nedeni bilinmese de gebelik boyunca artan hCG serum değerleriyle ilişkili oldugu zannedílmektedir.14.gebelik haftasına kadar devam etmesi beklenen bulantı ve kusmayı azaltıcı öneriler şunlardır:

  1.  Sabahleyin yataktan yavaşça kalkıp birkaç dakika yatağın kenarında oturmak
  2.  Yataktan kalkmadan önce kuru tost veya kraker yemek
  3.  Bol temiz hava almak.Kısa yürüyüş yapmak veya pencere açıkken uyumaya çalışmak
  4.  Gün boyunca sık sık sıvı almak. Köpüklü veya tatlı soğuk içecekler sıvı alımına yardımcı olabilir.
  5.  Günde 5 ~ 6 öğün yemek yemek. Mideyi boş bırakmamaya çalışmak,yemekten sonra dik şekilde oturmak.
  6.  Kötü kokulu yiyeceklerden sakınmak.
  7.  Sindirimi kolay, az yağlı yiyecekleri tercih etmek. BRATT diet (muz,pirinç, elma suyu, tost, çay) kaybedilen vitai elementleri yerine koyınada yardımcı olabilir.
    Basit bir bulantı diet manüplasyonu ile tedavi edilebilir.Dehidratasyon ve hipoglisemiden kaçınmak sık sık ve az miktarda yemek tedaviye yardımcı olacaktır. Duygusal faktörlerin de şüphesiz katkısı mevcuttur. Vitamin B6 içeren vitaminler, antihistaminler tedavide yardımcı olur. İlaç tedavisi maternal dehidratasyon, kilo kaybı, elektrolit imbalansından kaçınmak için önerilir. Dışardan  intravenöz sıvı verilmesi  geçici bir rahatlama sağlar.Parenteral sıvı ve beslenme tedavisi (özellikle parenteral beslenme) evde veya hastanede gerekli olabilir.
   Meme hassasiyeti erken gebelik döneminde sık rastlanan diğer bir semptomdur. Meme hassasiyetinin derecesi değişken olmakla birlikte seksüel stimülasyon ve ısı değişikliklerinden etkilenir, soğuk havalarda daha kotuleşir. Özellikle fiziksel aktif kadınlar destekli ve uygun sutyen tercih etmelidir. Sutyen numarası gebelik boyunca yaklaşık 2 kat artar.
   Derin bir yorgluk özellikle ilk ve son trimesterde beklenir. Gebelikte  beslenme ve günlük dinlenme periotları bu süreçte oldukça gereklidir. Ek olarak, günlük yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme gibi egzersizler tavsiye edilir.
   Doğumda fetal(bebek) inişe izin veren ve pelvisi bir arada tutan ligaınentler(bağlar) yuınuşar. çoğunlukla sırt ve pelvik ağrılar doğaldır. Genellikle uzarırnakla veya pozisyon degıştirmekle geçici bır rahatlama sağlanır. Devamlı sırt agrısı ciddiye alınıp degerlendirilmelidir. Çünkü idrar yolu enfeksiyonu,prematür doğum, disk hernisinín habercisi olabilir.
 Özellikle uzun süre ayakta kaldıktan veya olurduktan sonra görülen ayak ve bacaklarda görülen ödem normaldir. Çalışırken ve dik pozisyonda uzun süre ayakta dururken destek amaçlı külotlu çorap giyilebilir. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar, alt ekstremite den kan dönüş akımını engellerler. Ellerde ve yüzde şişlik meydana geleceginden dolayı yüzük gibi aksesuarlar önceden çıkarılmalıdır.
  Hamilelikte Sık idrara çıkma gebeliğin en erken semptomlarından biridir. Böbrekler en iyi geceleyin uzanır pozisyonda çalıştığından gebe mesanesini boşaltmak için birkaç kez tuvalete kalkar. Idrar yaparken yanma veya ağrı şikayeti dikkate alınması gereken bir semptom olup altında idrar yolu enfeksiyonu yatabilir.

   Gebelikte artmış kan volümü sıklıkla nazal kongesyon(burunda tıkanma hissi) ve buna baglı nefes alma ve uyurnada güçlük, bulaııtıya yol açar. Gün içiııde antidekongestanlar, gece ise extemal nazal dilatörler kullanılabilir. Burun kanaması kongesyona genellikle eşlik eder. Bu olay kışın kaloriferle ısıtılan yerlerde kuru hava nedeniyle daha kötüleşir. Yatmadan önce her bir burun deligine vazelin sürmek faydalı olacaktır.
  Gebelik boyunca mide ve barsaklarda yiyeceklerin daha iyi absorbsiyonu(emilmesi) ile sonuçlanan birtakım değişiklikler meydana gelir. Midede asit salgısının artması mide yanmasına neden olur. Hastalar mide yanmasım artıran sigara, kafeinli içecekler, yemekten sonra yatmak gibi alışkanlıklardan kaçınmalıdırlar.                  Geceleyin yatağın başı (sadece hastanın başı değil) 7-8 cm yükseltilmelidir. Antiasidler 2 saat aralar-
la alınabilir.
   Çoğu hastada gebeliğin her aşamasında konstipasyon(kabızlık) meydana gelir.Bunun nedenleri arasında Fe içeren vitamin hapları, daha fazla sıvının absorbsiyonu ve büyüyen uterusun barsaklara bası yapması gelir.          Konstipasyonu azaltmak için günde 8 bardak veya daha fazla su ya da süt içmek gerekir. Biz aynı zamanda yüksek miktarda lif içeren gıdaları, kepekli ve buğdaydan zengin yiyecekleri, taze meyveleri tavsiye ediyoruz.
  Hemoroid (basur), gebelik boyunca (bir kısmında doğum sonrası) dokuların yumşaınasına, dolaşımdaki kan volümürıün artmasına bağlı olarak artar.Genelde cerrahi gerekmez ve doğum sonrası düzelir. Ek olarak soğuk koınpres rahatlatıcıdır.
  Giyinme kişisel tercihlere bağlı olsa bile rahat ve sıkı olmayan giysiler tavsiye edilir. Ek olarak ayakkabılar da rahat olmalı ve stabilliği sağlayarak burkulmaları ve düşmeleri önlemelidir.
  Vaginal akıntı gebeliğin erken ve geç dönemlerinde beklenen ve tedavi edilmesi gerekmeyen bir semptomdur. Bakteriel vaginosis, trikomoniasis, ve diger enfeksiyon formları için spekulum muayenesi gereklidir. Gebelikte  mantar oluşumu enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır. Bunun sonucu olarak akıntı miktarı artar, koku ve rengi değişir, iç çamaşırını kirletir ve labialarda(vajen kenarları) kaşıntıya yol açar. Vaginal duş tavsiye edilmez.



Gebelik bulantı başdönmesi ve kusma
Hamileliğe bağlı baş dönmesi olan bayan
 
Bulantı bilekliği her şey dahil 35 TL.  Satın almak için resme tıklayınız.


Kemoreseptör trigger zonun uyarılması mekanizması



3 yorum :

  1. Hocam ellerine sağlık! topluma faydalı SAĞLIK bilgileri verdiğiniz için TŞK

    YanıtlaSil
  2. Her şeyin başı sağlık olduğunu biliyoruz ama yinede devamlı ihmalkarlıklar oluyor ne zaman bu konuda bilgiler duyarsak tamam diyoruz ama bir bakıyoruz ki zamanlar ne çar çabuk geçmiş yinede bu sağlık konusunda bizleri uyaran ve bilgiler veren arkadaşlarımıza çok çok teşekürler www.bildircinkafesim.com dan sevilenlere selamlar OLSUNNN

    YanıtlaSil
  3. hamilelk belirtileri hakkındaki blog yazınız baştan sona kadar zevkle okudum sağollll.

    YanıtlaSil

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs