19 Ocak 2017 Perşembe

Hafta-hafta-hamilelik-9-aylik-hamilelik-donemi.html


36 Haftalık hamilelik
(36 Haftalık gebelik)

36 haftalık hamilelik,ay olarak 9 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 9.ayının birinci haftası olan 36 haftalık gebelik aynı zamanda 3.tremesterin dokuzuncu haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin dokuzuncu haftasına denk gelmektedir.
36 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;



















§        
--Doğumdan sonraki vücut ısısını korumasında rol alan cilt altı yağ toplaması devam etmektedir.Yağ birikmesine bağlı olarak bebek bileklerinde ve ensesinde ciltte kırışıklıklar çıkmaya başlamıştır.
§          --Bebeğinizin parmaklarında oluşan tırnaklar henüz yumuşacıktır.
§          --Bebeğinizin yüz hatları iyice belirginleşmiş ve kafatası şekli tam bir görsellik sağlamıştır.Yinede kafatası kemilkleri sutur dediğimiz birleşme alanları sayesinde gevşektir.
§          --Bebeğinizin böbrekleri işlevini yerine getirmekte ve karaciğeri bazı atık ürünleri artık işleyebilmek

§          --Hamileliğin son haftalarında beyin büyüme hızı oldukça artmıştır.Bu nedenlede bebeğinizin alnında genişleme belirginleşir.
§          --Bebek içinde bulunduğu gebelik kesesinde artık hareketleri açısından yer darlığı yaşamaktadır.Bu nedenle hareketleri oldukça kısıtlanmıştır.Ancak uyaranlarla attığı tekmeler tabiki şimdi daha güçlüdür.
§          --Bebek doğum pozisyonu olan başaşağı pozisyona artık geçmiştir.Bu haftadan sonra çok ender hamilede bebek iniş pozisyonunda değişiklik olmaktadır.Hatta bazı hamilelerde doğum kanalına bebek angaje olmaya başlayabilmektedir.
§          --36.GEBELİK HAFTASINDAN SONRA BEBEĞİNİZ GÜNDE YAKLAŞIK 30 GRAM KADAR KİLO ALMAKTADIR.DİĞER BİR İFADE İLE HAFTADA ÇEYREK KİLO ALMAKTADIR.
§          --36 haftalık doğum gerçekleşse bile bebeğiniz yoğun bakım gerektiren ortamlarda rahatlıkla yaşatılabilecektir.
§          --36 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 2700 gram (2,7 kilogram),boyu 48 cm kadardır.
36 haftalık hamilelikte annede görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Doktorunuza artık haftada bir görünmeniz gerektiği haftalardasınız.Şöyleki gebeliğin 36.haftasında bebek doğum kanalına girmeye başlamış ve mukus tıkacınızın atılmaya başlayabileceği gebelik haftasındasınız.
§          --Daha önce olmadıysa şimdilerde siyatik sinire olan basıya bağlı bel kalça ve bacak ağrılarınız başlayacaktır.Gebeliğe bağlı bu tür ağrılarda mucizevi tedavi eşinizin masajları olabilmektedir.Bizde fazla olmasa da avrupa ve ABD de bu dönemde profesyonel masörlerden masaj alan bayanlar daha sıktır.Profesyonel masajda terapistler masaj yastıkları kullanabilmektedir veya göbeğinizi yerleştirebileceğiniz deliği olan masaj masası kullanacaktır.Terapist te olsa alt karın bölgenize yapacağı masajlarda dikkatli olması ve fazlaca bası uygulamaması gerekmektedir.Bu dönemdeki masajlarda dikkat etmeniz gereken bir konuda rahim kasılmalarını başlatabilecek akupressör noktalarına masaj yapılmasından kaçınılması gerekmektedir.
§          Vücutta rahim kasılmalarını tetikleyebilecek dolayısıyle doğumu başlatan bu noktalar nelerdir diye bir bakacak olursak;
                                I.            Başparmak ile işaret parmağı arasındaki nokta
                               II.            Baldırın,ayak bileğinin üzerinde kalan iç kısmı
                             III.            Omuzun eklemle boyun arasında kalan üst kısmı
                           IV.            Topuğun hemen üzerine denk gelen,ayağın arka kısmı
§          --Bebeğiniz doğum kanalına inmişse fizyolojik olarak nefessiz kalma hissinizde bir azalma olacaktır.
§          --Diğer yandan aynı nedenle mideye olan basıda bir miktar azalma olacağınadan mide ekşime ve yanma hissinizde bir azalma olacaktır.
§          --Doğum kanalına giren bebek basısına bağlı hamileliğin ilk 3 aylık döneminde olduğu gibi yine sık idrar şikayetlerinizin olduğu döneme girmektesiniz.Daha önceki önerileri yine önerebiliriz.Bunlar yatmadan önce sıvı alımını kısmak ama gün içi sıvı alımını arttırmak.Dolayısı ile total sıvı alımınızı kısmamış olmaktasınız.
§          --Doğum kanalına iniş başlamışsa diğer bir şikayet yürümenizde güçlük olasıdır.Her halukarde hamilelik ilerledikçe sizin ağırlık merkezinizde değişiklik olacaktır.Çünki başka hiçbir dönemde hamilelikteki kilo alım hızınıza ulaşamıyacaksınız.Hergün bir miktar daha kilo alımınıza bağlı duruş pozisyonunuz için dik duruş önerilmektedir.Denge problemleri ve ağrılarınıza da bu dik duruş fayda verecektir.
§          --Gebeliğin son ayında olduğunuz için artık doğum yeri planlamanızı yapmanızı,doğum çantanızda nelerin ihtiyaç olacağını hazırlamanız gerektiği dönemdesiniz.Gebeliğin 36.haftasında çalışıyorsanız doğum öncesi izne çıkmış olmanız gerektiği dönemdir.Şimdi artık lohusa sütyeninizi alabilirsiniz.Doğru ölçüde sütyen aldığınızdan emin olmak için alışverişi 36.gebelik haftasından önce yapmamanız gerekir.
§          --36 Haftalık doğan bebeklerin akciğer hariç hemen tüm organları fonksiyon gördüğünden yaşama şansı artık dahada yüksektir.Yinede tıbbi gerçek olarak kabul edilen erken doğum sınıfına girmektedirler.(Erken doğum 24.gebelik haftası ile 37.gebelik haftası arasındaki doğumlara denmektedir.)
§          --Gebeliğin 36.haftasından sonra uyku düzeninizde bozulmalar yaşayabilirsiniz.Kendinize yeterince zaman ayırmanız salık verilmektedir.Boş vakitlerinizin tadını çıkarıp dinlenmeniz,dergi,kitap okuma,film izleme gibi etkinlikler yapabilirsiniz.Doğum öncesi "BEN" kavramınız doğum sonrası "BİZ" kavramına dönecektir. Mutlu an aslında çok yakın olup yersiz endişelere kapılmamanız gerekir.Hatta gebelikte 36 haftada bazı hamilelerde herhalde dişi kuş içgüdüsüyle kendilerini öyle enerjik hissedebilirler ki tüm evi derleyip toparlamaya çalışırlar.Aman haa aşırıya kaçmayın.Ayak bileklerinizdeki şişliklere veya varislere karşı her fırsatta bacaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenin.Hareketleriniz daha yavaş dengeli ve ölçülü olmalıdır.

  
37 haftalık hamilelik
(37 haftalık gebelik)
  • 37 haftalık hamilelik,ay olarak 9 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 9.ayının ikinci haftası olan 37 haftalık gebelik aynı zamanda 3.tremesterin onuncu haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin onuncu haftasına denk gelmektedir.

37 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Bebeğinizin başı,tepeden topuğa kadar olan boyunun yaklaşık dörtte birini oluşturur."Kalın kafanın" gücü yerindedir.:Ne de olsa,vücuduna annesinin doğum kanalında yol açmakla görevlidir.
§          --37 Haftalık doğan bebekler artık termde(miyadında) yada zamanında doğmuş bebekler sınıfına girmektedirler.Yani doğum için daha 2-3 hafta olmasına rağmen zamanında doğum olarak adlandırılırlar.
§          --37 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 3000 gram (3 kilogram),boyu 50 cm kadardır.
37 haftalık hamilelikte annede görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Bebeğin doğum kanalına giriş eylemine tıbbi olarak angajman denmektedir.Artık bebek angajmanını yaptığından nefesteki sıkıntı hissiniz önceki haftalara göre izafi azalma gösterecektir.
§          --Midenizdede yine angajman sayesinde bası kalkacağından iştahınız bile artacaktır.
§          --İdrar tornızdaki baskıya bağlı idrar sıklığınızda artış ve dolayısıyla geceleri idrara kalkmanız olabilecektir.
§          --Bebeğinizin hareketleri dışardan artık iyice gözlenebilmektedir.Bebek hareketlerine bağlı göğüs ağrısı hissi duyabilirsiniz.
§          --Bebeğiniz yürürken aşağı düşecekmiş hissine kapılabilirsiniz.Korkmayın düşmeyecektir.
--Bu haftaki kontrolünüzde doktor yada ebeniz efesman diye tabir edilen doğum kanalı incelmesi ve dilatasyon diye bilinen doğum kanalının genişlemesini cm cinsinden ölçümleri yapacaklardır.Dilatasyon toplamda 10 cm kadar olmaktadır.Bu değer açılmanın tam olması halini göstermektedir.Tabiki açılma 10 cm değerine birden ulaşmamaktadır.Meraklanmayın endişeye gerek yoktur.
§          --Kilo alışınız durabilir meraklanmayın aslında bebeğiniz kilo kaybetmiyor.Aksine halen beyin gelişmesi devam ediyor.
§          --Doğum sonrası rahim kaslarının çabuk toparlanması için kegel egzersizlerini yapmaya devam etmeniz gerekmektedir.Doğum topu yada egzersiz topu denen plaj topundan daha büyük ve sağlam toplar sayesinde sadece oturuş ile bile duruşunuz değişecek ve sırt ağrılarınız hafifleyebilecektir.Yuvarlanmaması için hamile topunu duvara dayadıktan sonra sırtınızı topa dönün,ayaklarınızı kalça hizasının ötesine doğru açın ve topun tam ortasına oturun.Otururken olduğunuz yerde hafif hafif zıplayın veya topu kalçanızın altında hafifce sağa sola yuvarlayın.Doğum yaklaştıkça doüum topu üzerinde zıplamak bebeğinizin doğum pozisyonu almasına yardımcı olabilir.
§          --Hamileliğin son haftalarında yeni gelecek misafir için bazı annelerde bebek giysilerini katlama,bebek odası dekorasyonu veya nevresim dolabını takıntı haline getirebilirler.Hamileliğin 3. trimesterinde olan bu fenomen için hatırlanması gereken noktalar şunlardır;
                                I.            Yuva yapma hissi yaklaşan annelik hissine verilen doğal bir tepkidir
                               II.            Fiziksel yuva yapma aktiviteleri,ebeveynlik sorumlulukları konusunda taşıdığınız gerilimi az da olsa başka bir yöne kanalize etmenizi sağlamaktadır.
                             III.            Evdeki işleri tamamlamak hissi kendinizi duruma hakim hissetmenize yardımcı görev görür.Evde yaptığınız sayısız düzenleme sırasında biraz ara verip dinlenmeyi ihmal etmeyiniz.
                           IV.            Kesinlikle ağır bir şey kaldırmayınız.
V.            Boya veya temizlik malzemesi kokusundan uzak durup kullanacaksanızda zehirsiz temizlik maddeleri kullanınız.Daha iyisi bu işler için bir yapdımcı tutmanız veya eşinizden yardım istemekten çekinmeyin.
§          Şimdilik doğumdan sonraki ilk günlerdeki beslenmenizde kullanabileceğiniz yemeklerinizi yapacak ve porsiyonlara ayırarak buz dolabında saklayacak zamanınız var.Öyle ya doğumdan sonraki ilk günlerde hem bebeğinize daha çok zaman ayırmak hemde bu zor ancak tatlı telaşlı dönemde eşinize zaman ayırabileceksiniz.Yemek planlamanızda dikkat etmeniz gereken şey de anne sütünün bebek gaz sancısı yapmaması için emziren anne beslenmesine uygun besinler tercih etmeniz olacaktır.Bebekte gaz sancısı yapan besinler olarak lahana,lahana turşusu,soğan, sarmısak, pırasa,mercimek,fasulye,turp ve çimlenerek elde edilmiş besinleri sayabiliriz.
   

38 haftalık hamilelik
(38 haftalık gebelik)
  • 38 haftalık hamilelik,ay olarak 9 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 9.ayının üçüncü haftası olan 38 haftalık gebelik aynı zamanda 3.tremesterin onbirinci haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin onbirinci haftasına denk gelmektedir.

38 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Bebeğiniz artık doğuma hazırdır.Ancak ne zaman doğacağına kendi karar verecek.
§          --38 Haftalık doğan bebeklerde tüm organel fonksiyonlar artık tamamlanıştır.Yani miyadında doğum anlamındadır.Bebeğinizin akciğeri ve ses telleri artık doğumdan sonraki ilk ağlamaya hazır durumdadır.
§          --14.gebelik haftasından itibaren ortaya çıkan lanugo denen zayıf ayva tüyü görünümündeki kıllanma 33.gebelik haftasında tümüyle dökülmüş ve geriye kalıcı tüylenmesi olan yumuşacık teni kalmıştır. Diğer yandan gebeliğin 18.haftasından itibaren bebeğinizi içinde bulunduğu amnion sıvısı içeriğinden koruyacak verniks kazeoza denen macunumsu görünümdeki yapı da muhtemelen çoğu atılmış haldedir.
§          --Mekonyum nedir:Amnon sıvısı içine atılan vernix kazeoza ve lanugoların bebeğin yutması ile barsaklarında depolanmaktadır ve doğumla birlikte barsak fonksiyonları ile ilk dışkısını(kakasını) yaptığında siyahımsı bir görüntüdedir ki buna MEKONYUM denmektedir.% 30 hamilelikte ise bebeğin strese maruziyeti varlığında oluşturulan bu mekonyum anne karnında iken barsak yoluyla dışarı atılabilmektedir. Bu durumda bebek mekonyumu doğumda  tekrar içine alabilmektedir ki bebeklerde doğduktan hemen sonraları akciğerlerde iltihaplanma dediğimiz pnömoni(zatürre) ye sebep olabilmektedir.Halk arasında bebek kendi dışkısını akciğerlerine kaçırmış olarak bilinen bu durum hekim kontrolleri sırasında zaten tesbit edilecektir.
§          --38 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 3400 gram (3 kilogram),boyu 51 cm kadardır.
38 haftalık hamilelikte annede görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;

§          --Doğum eyleminin ilk belirtisi sayılabilecek mukus tıkaç(jelatinimsi bir topak şeklinde) atılabilir. Halk arasında hamilelikte nisan gelmesi veya gebelik nişan kanaması olarak bilinen bu yapı aslında gebelik boyunca rahim agzındaki salgıların birikmesi ve rahim ağzını tıkamasından başka bir şey değildir.Bebeği enfeksiyonlardan ve aşağıdan gelecek zararlara karşı korumaktadır.36.gebelik haftasından önce gelmesi erken doğum açısından mutlaka hekim kontrolü gerekmektedir.Hamileliğin 36.haftasından sonra gelmesi pek problem sayılmasada doğumun habercisi fonksiyonu olduğundan hekim kontrolü önerilmektedir.Yinede gebelikte nişan gelmesi sonrası doğumun ne zaman olacağını kestirmek kolay değildir.Bazen nisan gelmesinden saatler sonra bazende 3-5 gün sonra doğum eylemi başlayabilmektedir.
§          --SON DERECE YORGUNSUNUZ.geceleri yeterince uyuyamayacağınızdan dolayı,gündüzleri de boş kaldığınızda uyumaya öalışmanız önerilmektedir.Öyleya doğum anına yorgun değil güçlü dinlenebilmiş halde girmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
§          --Çevresi yaklaşık 100 cm yi bulan karnınız son iki haftadır,her adım ve tekme ile yaşamınızın dikkat merkezindedir.

§          --Normal doğumların % 75 kadarı 38.belik haftası ile 42.gebelik haftası arasında doğmaktadır.Bu nedenle doğum sancılarınız her an başlayabilmektedir.Braxton hicks denen sahte doğum sancılarınızın yerini artık gerçek doğum sancıları alabilmektedir.

39 haftalık hamilelik
(39 haftalık gebelik)
  • 39 haftalık hamilelik,ay olarak 9 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 9.ayının dördüncü haftası olan 39 haftalık gebelik aynı zamanda 3.trimesterin onikinci haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin onikinci haftasına denk gelmektedir.

39 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Gelişimini en son tamamlayan organlardan olan beyin nöronları(sinir hücrelerini)ateşlemkle meşguldür


§          --Neredeyse hiç hareket alanı kalmamış olan bebeğiniz daha sakindirsmiley.AMA BU ONUN MİZAÇ OLARAK SAKİN OLACAĞI ANLAMINA GELMEZZZZ.angry
§          --Kırışık ve güçlü diş etleri çene kemiğini kaplamıştır.Ancak dişlerin çıkması doğumdan sanraki genellikle 6.ay da başlayacaktır.
§          --39 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 3500 gram (3,5 kilogram),boyu 52 cm kadardır.
39 haftalık hamilelikte annede görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Doğumdan hemen önce bir çok kadını göğüslerinden anne sütü sızması olabilmektedir(kolostrum).
§          --Gebelik öncesindeki durumuna göre rahiminiz 1000 kat büyümüş haldedir.Gebeliğin başında 50 gram olan rahminiz şimdi 1000  gram kadardır.
§          --Son zamanlarda daha çok susama hissiniz olacaktırki bol sıvı almaya devam etmeni gerekiyor.

§          --Pek çok anne adayı hamileliğin son haftalarında sakarlaştıklarından söz etmektedirler.Bu nedenle hareketlerinizi yaparken çok yavaş ve dengeli yapmanızı öneriyoruz.
§          --Karın derinizin aşırı gerilmesine bağlı olarak hamilelikte çatlak oluşumu ve kaşıntı olması az değildir.
§          Hamilelikte cilte kaşıntı ile ilgili öneri olarak elma sirkesini kullanabilirsiniz.Bu amaçla elma sirkesiyle ıslatılmış bir bezi hafif sıktıktan sonra buzluğa koyun ve gerektiğinde cildinizi bununla ovun.Ardından karnınızı kurulayıp vücut losyonunu sürün.Bezi tekrar elma sirkeli suya bulayıp buzluğa koyun.Karnınız daha fazla kaşınıyorsaa derinin kurumasını önlemek için duş alırken sabun kullanmayın.Duş yağı yada duş kremi kullanabilirsiniz.Buna rağmen rahatlama olmuyorsa hekiminizle görüşün.hamilelikte kaşıntıya karşı hemen hemen etki gösteren şeyi kendiniz de yapabilirsiniz.Püskürtme özellikli şişeye elma sirkesi doldurup(yarı yarıya sulandırarak) buzdolabına koyunuz ve kaşıntı geldiğinde spreyle sıkın ve kendiliğinden kurumasını bekleyin.Devamına vücut jelinizi kullanabilirsiniz.
                                             40 haftalık hamilelik
(40 haftalık gebelik)
  • 40 haftalık hamilelik,ay olarak 9 aylık hamileliğe tekabul etmektedir.Hamileliğin 9.ayının beşinci haftası olan 40 haftalık gebelik aynı zamanda 3.trimesterin 0n üçüncü haftasıdır.Yani son üç aylık hamilelik döneminin onüçüncü haftasına denk gelmektedir.

40 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Doğum anı sayılır.Bebeğiniz kural olarak doğru pozisyondadır.Yani başağı pozisyondadır.Çoğu durumda çenesi göğsüne değer ve doğumun en kolay geçtiği arkadan gelme(posterior) pozisyonundadır.Ender de olsa bazen baş hafif enseye doğru yatış şeklinde olan önden gelme(anterior) veya bebeğin yüzü rahim ağzına baktığı yüzden gelme şeklinde olabilmektedir.
§          Bebeğinizin kafatası kemikleri birbirine tamamen kaynaşmadığı için,doğum sırasında esneme sağlayabilmektedir. Bu yolla aslında bebek başı doğum kanalına girdiğinde baş çapının küçülmesi sağlanır ve kanaldan daha rahat geçişi sağlar.Bu yüzden doğumda başı koni biçimli,gözleri şiş, üzeri amniyon sıvısı ve kanla kaplı olabilir.Görmesi buğulu da olsa SİZİN SESİNİZİ ANINDA TANIYACAKTIR.
§          --40 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 3500 gram (3,6 kilogram),boyu 52 cm kadar olup önceki haftaya göre fazlaca değişiklik görülmez.
40 haftalık hamilelikte annede görülen değişiklikleri madde madde açıklayacak olursak;
§          --Vücudunuz doğuma hazırlanırken sırt ağrısı mide bulantısı veya ishal olabilirsiniz.Endişelenmeyin miyadlı(Normal) doğumlar 37.gebelik haftasından  42.gebelik haftasına kadar olan süredeki doğumlardır.Bebeğin doğumunu tabiki herkes gibi sizde sabırsızlıkla beklemktesiniz.Normalde doktorunuzun belirlediği doğum gününden yaklaşık 2 hafta kadar sapma yaşanması anormal değildir.Beklediğiniz sancılar için belki merdiven çıkmayı deneyebilirsiniz.Ama aşırıya kaçmadan.Muhtemelen NST(NON STRES TEST) normal ise ve siz de normal doğum istiyorsanız beklemeniz daha anlamlı olacaktır.Unutmayın bebeklerin sadece % 75 kadarı beklenen doğum gününde doğmaktadır. Beklenen doğum günü gelmiş ve halen sancılar başlamamışsa ve silinme dediğimiz rahim ağzı açılması yeterli ise hekiminiz suni sancı başlatabilir.Bununlada olmaz ise hekiminiz sezeryan düşünebilir.Aslında hamileliğin ilk haftasından itibaren 9 ay 10 günlük sürede olan bütün olaylar fizyolojik olaylardır.Stres yapmadan hekiminizin önerilerini dinlediyseniz bir problem yaşama şansınız az olacaktır.Tüm hamilelik haftalarındaki vermiş olduğumuz bilgiler daha çok ortalamalarla ilgilidir.Her hastada hamilelik belirtileri ve bebeklerin anne karnındaki hafta hafta gelişimi dört dörtlük uymayacaktır.Tüm bilgiler sadece biliçlendirme amaçlı hazırlanmış olup ;
ASLOLAN HAMİLELİĞİNİZİ TAKİP EDEN HEKİMİNİZİN VERDİĞİ BİLGİLER OLDUĞUNU UNUTMAYINIZ.


§          --Son olarak doğum nasıl oluyor? veya doğum belirtileri nelerdir? sorusuna cevap verelim:Normal doğum aşağıda verdiğim aşamalardan geçerek gerçekleşmektedir.
                                I.            Bebeğin başının doğum kanalına düşmesi sırasında hafifleme hissedilmesi ki nefes darlığınızdaki azalma ile kendini göstermektedir.
                               II.            Mukus tıkacın atılması(Doğum nişanı atılamsı)
                             III.            Pembe veya kan lekeli akıntıda artış olması
                           IV.            İshal
                            V.            Bel ağrısında artış
                           VI.            Adet sancısına benzer sancılar
                         VII.            Amnion sıvısının boşalması:Renksiz ve kokusuz bir sıvı şeklinde,damlayarak veya fışkırırcasına suyun gelmesi halidir.Normalde doğum öncesi 37.gebelik haftasından başlayarak 42.gebelik haftasına kadar suyun gelmesi beklenmektedir.Bazen doğum eylemini başlatmak için hekimler kendisi amniyon kesesinde bir kesi açarak suyun gelmesini sağlayabilirler.Poş açılması veya suyum geldi tabirleri kullanılan bu durumda hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir.Suyun gelmeside doğum eyleminin başlamasının habercisidir.
                        VIII.            Gebeliğin 26. haftasından itibaren başlayan ve doğum hazırlık egzersizi sayılan düzensiz ve masum braxton hicks kontraksiyonları(sahte doğum sancısı) yerine gebeliğin 38.haftasından itibaren gerçek doğum sancıları başlamaktadır.Gerçek doğum sancıları hakkında aşağıda verdiğim tabloyu inceleyiniz.
Gerçek doğum sancıları ile sahte doğum sancıları arasındaki farklar.
Sahte doğum sancısı
Gerçek doğum sancısı
Karındaki kasılmalar adet sancısını andırmaktadır.
Kasılmalar adet sancısını andırır
Kasılmalar düzensizdir,sıklıklarında artış olmaz ve genelde istirahatle sancılar geçer
Kasılmalar düzenli aralıklarla meydana gelir,aralıklar yavaş yavaş azalır,kasılmanın siddeti artar,süresi uzar,pozisyon değiştirdiğinizde yoğunlaşabilir ve dinlenmekle geçmez.
Kasılmalar genelde karnın ön kısmında hissedilir.
Kasılmalar sırtta başlar, öne geçer, kimi zaman yukarıdan aşağıya doğru iner.
Kasılmanın hemen öncesi veya kasılma sırasında doğum belirtileri görülmez.
Kasılmaların hemen öncesinde ve kasılma sırasında da başka fiziksel doğum belirtileri görülür.

9 aylık hamilelik dönemi
(9 aylık gebelik)
·          --9 aylık hamilelik(gebelik) dönemi 40 haftalık hamilelik dönemindeki 36-37-39-39-40.gebelik haftalarına tekabul etmektedir. Kaynaklara göre farklılık gösterebilir.Bu ayrılık hicri takvimle miladi takvim(ay takvimi) arasındaki gün farkı ile ilgilidir.Hamileliğinizin 9.gebelik ayında özet olarak yukarıda hafta hafta verdiğim bebek ve annedeki değişimleri sunacak olursak;
Hamileliğin 9.ayında, bebekte görülen  değişiklikler;
·          Gebelikte 9.ay hem anne hemde bebek için tabiri gerekirse gelişim basamaklarının rötüş ayı sayılır.Son ayda bebeğiniz yaklaşık günlük 30 gram kadar kilo almaktadır.Bu arada beyin gelişimi devam etmektedir.Diğer yandan cilt altı yağ toplanması tamamlanmaktadır ki;bebeğinizin doğum sonrası çevreye adapte olacağı ısı dengesini sağlamaktadır.Bir yandanda cilt altında toplanan yağlar deriye daha güzel bir görünüm vermektedir.Yani bebek derisindeki 2.trimesterde olan kırışıklıklar kaybolmaktadır.Doğuma yakın bebeğin cildinin yüzeyini kaplayan verniks kazeoza ve gebeliğin 14.haftasından itibaren ciltte ortaya çıkan armut tüylenmesine benzer tüylenme(lanugo) tümüyle kaybolmuştur.Bu artık ürünleri bebek amnion sıvısından yutmakta ve doğum sonrası bebeğinizin ilk kakası olan tıbbi adıyla mekonyum oluşumuna neden olmaktadır.Bebeğin bazen stres altında iken mekonyumu anne karnında iken amnion sıvısına bırakması söz konusu olabilmektedir.Bu durumda bebek doğum sırasında bunu solunum yollarına kaçırma ve bebeğinizin akciğerlerinde iltihaplanmaya neden olabilmektedir.NST ve yapılan muayenelerde bebeğin kakasının amnion sıvısında olmasını hekiminiz zaten stres altında olan bebeklerde takip edeceğinden endişe etmeyiniz. Sadece hekiminizin önerdiği kontrollere riayet etmeniz bu tür riskleri en aza indirecektir.
·          Hamileliğin son ayı olan 9.ay bebek için artık iniş pozisyonunun oluştuğu andır.36.gebelik haftasından sonra ender hamilede bu pozisyon değişebilir ve sıklıkla başaşağı pozisyondadır.
·         Bebek artık büyüdüğünden anne karnındaki hareket alanı iyice daralmıştır ve hareketleri daha az olmaktadır.Ancak artık bebeğin dışardan bir gözlemci bile organlarını bazen görebilir.
·         Plasenta yoluyla bebeğe geçen antikorların geçiş hızı artmıştır.Öyleki anneden gelen ve bebeğin ilk 6 ay bağışıklık sistemine destek vazifesi gören bu antikorlar bebeğinizi enfeksiyonlarda koruyucu rol amaktadır.Diğer yandan göbek kordonu içinden geçen kan akış hızıda artmıştırki buda hem bebek gelişimini sağlar hemde kordon düğümlenmesini engellemektedir.
·         Bebeğinizin 37.gebelik haftasından sonraki olan doğumları(42. gebelik haftasına kadar) normal doğum olarak kabul edilmektedir.
·         Bebeğinizin normal boyu 50 cm civarı kilosu da 2800-3600 gram kadardır.
Hamileliğin 9.ayında, annedeki değişiklikler;

·         9 aylık hamilelikte artıkık haftada 1 kez hekim kontrolleri gerekmektedir.Hekiminiz bebeğin anne karnındaki duruşunu,fundus yüksekliğini, tansiyonunuzu, ödem olup olmamasını ve idrar kotrollerinizi yaptıracaktır.Rahim ağzındaki açılmanın seviyesine bakacaktır.
·         Gebeliğin 26. haftasından itibaren başlayan ve doğum öncesi kasılma egzersizi sayılan braxton hicks kasılmalarının sıklığı giderek artmaktadır.Doğuma yakın yerini doğum sancıları almakta olup düzenli ve sıklığı-şiddeti giderek artmaktadır.Doğum başlangıç belirtilerinden olan su gelmesi,mukus tıkaç atılması bu dönemde olmaktadır.
·         Hamileliğin 9. ayında bebek doğum kanalına ineceğinden solunum sıkıntınız izafi olarak azalmakta ancak bu seferde mesaneye(idrar torbasına) bası olacağından sık idrar hissiniz ve dolayısıyla gece idrara kalkmanız olabilir.Yürümeniz zorlaşabilir.
Bebek gelmeden önce size yardımcı olmak isteyen yakın çevrenize izin vermeniz ve bu yolla yemeklerin hazırlanması, sizin için alışverişlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.·         Hamileliğin 9 ayında kasıklarda ağrı,kabızlık,mide yanmaları,dişeti kanamala,uykusuzluk şikayetleriniz olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.Yorumlarınızla daha iyiyi bulacağız.İnşallah.

E-maille bildirim için tıklayınız.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

NetworkedBlogs